马来文书
马来文书
Sort by
Show result

内容提要

Buku bergambar kanak-kanak ini diceritakan oleh seorang adik yang tinggal di kampung. Dia kagum terhadap abangnya yang bekerja di kota. Apabila abang pulang dari kota, abang melawat kawan-kawangnya dan menjemput mereka ke rumah untuk makan. Pembaca berpeluang mengikut perjalanan abang di kampung kecil itu.

RM24.00

内容提要

Kini sudah ada sebuah buku untuk kanak-kanak Malaysia belajar huruf ABC dengan mengenali benda, haiwan dan tanaman di sekeliling mereka. Buku ini diterbitkan atas permintaan ibu bapa dan guru-guru dan diharapkan buku ini akan disayangi oleh anak-anak apabila mempelajari huruf ABC.

RM24.90

内容提要

Setiap hari Adam melihat banyak benda yang boleh bergerak. Apa benda yang dilihatnya?

RM20.00

内容提要

Burung Budiman menceritakan tentang kisah burung malas yang menyelamatkan anak-anak burung kunyit besar. Anak-anak burung itu berada di dalam sebuah lubang. Ibunya keluar mencari makan. Seekor biawak mengancam untuk memakan anak-anak burung itu. Apakah yang terjadi seterusnya dan mengapakah burung malas mengucapkan terima kasih kepada burung kunyit besar?

RM20.00

内容提要

Lot dan Not tinggal di dalam sebuah rimba yang tebal. Tetapi Lot yakin ada tempat lain yang lebih baik daripada tempat tinggal mereka sekarang.

Persoalannya, DI MANA?

 

Ikutilah perjalanan Lot untuk mencari kediaman idamannya.

 

Cerita yang pasti menarik perhatian kanak-kanak dengan ilustrasi yang menawan.

RM24.90

内容提要

Dill anak gajah tertinggal oleh keluarganya. Lalu Dill pun mencari ibu bapanya dengan bantuan kawan-kawan yang dijumpai sepanjang jalan.

RM30.00

内容提要

Penduduk kampung sepakat mahu mengadakan majlis rumah terbuka sempena Aidilfitri. Mereka bergotong royong memasak sejenis juadah tradisional, iaitu lemang daun lerek yang harum dan enak.

RM24.00

内容提要

Ada sesuatu yang tidak kena. Rodent berkali-kali memberitahu saya tentang perkara yang saya langsung tidak tahu. Bukan itu sahaja. Secara tiba-tiba saya menjadi model dan jurucakap bagi produk mangkuk tandas! Ini memang memalu kan! sejak bila pula saya jadi model?

Akhirnya saya tahu, Ada tikus lain yang menyamar sebagai Geronimo dan cuba memporak-perandakan hidup saya. Oh, tidak! saya disabotaj Geronimo palsu!

RM16.50

内容提要

Saya akui, saya bukan tikus yang berani. Tetapi, sejak akhir-akhir ini perasaan takut saya semakin menjadi-jadi. Saya rela duduk terperap di dalam rumah. Disebabkan itu, Thea dan Trap mengambil keputusan mengubati saya. Mereka heret saya menaiki kapal terbang sehingga ke dalam hutan. Di situ, saya dipaksa minum sup serangga, memanjat pokok yang tinggi, serta bertarung dengan ular! Mampukah saya bertahan?

RM16.50

内容提要

Geronimo mengembara ke Mesir. Walaupun terpaksa menaiki kapal terbang tambang murah paling teruk di dunia, dan menunggang unta bagi merentasi padang oasir, ia adalah pengalaman yang amat menyeronokkan! Geronimo memang sudah lama mahu ke sana. Tambahan pula, suasana di Sinar Tikus sekarang huru-hara dengan kehadiran datuk William yang kedekut.

RM16.50

内容提要

Syahmi dan Nurin akan mendapat adik baru tidak lama lagi. Mereka ingin membeli hadiah untuk emak. Ayah membawa mereka ke kedai yang menjual bantal. Apakah bantal yang paling bagus? Pekedai memberitahu mereka bantal yang paling bagus diisi dengan kapok atau kekabu. Lalu dia membawa mereka ke belakang kedai di mana ada beberapa batang pokok kekabu. Pekedai juga menerangkan proses mengeluarkan kekabu dari buah kekabu sehingga akhirnya dijadikan bantal.

RM24.90

内容提要

Jiran nenek akan mengadakan majlis perkahwinan anaknya. Nenek berhasrat mahu menghadiahkan sesuatu kepada jirannya. Kuih berwarna-warni menjadi pilihan nenek iaitu kuih bunga pudak. Rasanya juga enak sekali.

RM24.00

内容提要

Tappi seekor cipan yang tinggal keseorangan di sebuah hutan simpanan. Tappi berasa sunyi dan ingin mencari kawan.

 

Pada suatu hari, Tappi mengalami kejadian yang menyakitkan. Namun, hasilnya, Tappi mendapat kawan baharu.

 

Cerita ini sesuai untuk kanak-kanak pra-sekolah yang akan juga berasa seronok mengikuti Tappi dalam perjalanannya mencari kawan.

RM20.00

内容提要

Alia mengejar rama-rama yang berterbangan di taman. Sepanjang berada di taman dia bertemu dengan pelbagai haiwan lain. Ke manakah haiwan itu pergi?

RM20.00

内容提要

Hussin dihidangkan kuih yang begitu asing baginya di kenduri tahlil di rumah Pak Havib. Sayangnya, dia tidak sempat makan kuih tersebut. Namun, hasratnya untuk makan kuih tersebut tercapai juga.

RM24.00

内容简介

Ibu Ayam berasa sedih sebab kehilangan seekor anak ayam. Mawar, si anak jelita, cuba memujuknya. Berjayakah mereka mencari anak ayam yang hilang itu?

RM15.00

内容提要

Puisi Kanak-kanak: Sahabat Taman Mestika merupakan sebuah kisah persahabatan dalam puisi. Ia kisah tiga orang sahabat iaitu; adik Puteri, Adi dan Lazri di taman mestika bersama hidupan di taman itu. Adik Puteri seorang yang penyayang dengan haiwan. Dia melindungi burung pelangi daripada menjadi mangsa perbuatan sahabatnya Adi dan Lazri. Adik Puteri mempertahankan burung pelangi dan memberikan amaran kepada Adi dan Lazri.

RM20.00

内容提要

The gambus or the lute is a traditional musical instrument played in East Malaysia. Dang Sitra was a talented lute player with a beautiful voice. One day, she was selected to represent her village in a lute playing competition. Until then, no woman had ever been selected. Dang Sitra was nervous. How would she perform in the competition? Bilingual - English and Bahasa Malaysia.

RM24.00

内容简介

Untuk buku ini, saya terinspirasi untuk menggunakan corak sarung batik sesuai dengan ceritanya. Corak sarung batik dalam buku ini berteraskan bunga-bungaan dan tumbuh-tumbuhan seperti yang terdapat pada batik sarung Malaysia.

RM52.00

内容简介

Kemunculan Gergasi di rimba tempat tinggal pelbagai haiwan telah menimbulkan kerisauan mereka. Gajah, Seladang, Monyet, Rusa dan semuanya sepakat menemui Sang Kancil untuk menyelesaikan masalah tersebut. Kancil membuat helah dengan menggunakan rotan yang diberi oleh Raja Sulaiman untuk mengubat sakit di badan. Gergasi ingin mengubati sakitnya, dan Kancil telah melilit Gergasi sekuatnya. Dengan lilitan itu, Gergasi akhirnya mati. Kancil disanjung sebagai wira, kecuali Harimau yang terus mendendaminya. 

RM15.00