马来文书
马来文书
Sort by
Show result

内容提要

Kini sudah ada sebuah buku untuk kanak-kanak Malaysia belajar huruf ABC dengan mengenali benda, haiwan dan tanaman di sekeliling mereka. Buku ini diterbitkan atas permintaan ibu bapa dan guru-guru dan diharapkan buku ini akan disayangi oleh anak-anak apabila mempelajari huruf ABC.

RM24.90

内容提要

Adik Balik Kampung ialah kisah tentang adik, seorang kanak-kanak bandar. Dia kurang senang apabila terpaksa menghabiskan cuti persekolahnnya di kampung yang baginya serba berbeza daripada kehidupan di bandar.

 

Memang benar adik berasa sedih sewaktu menjejakkan kaki di kampung. Namun, semua itu bersifat sementara. Peluang menghabiskan masa bersama datuknya telah mendedahkan kepada keunikan nilai hidup dan sosiobudaya masyarakat kampung. Semuanya menguja perasaannya. Dia dapat mengenal pelbagai amalan tradisi masyarakat kampung daripada makanan, permainan seperti kuda kepang, kraf tangan yang tinggi seninya, selain berpeluang menunggang kerbau dan mendengar cerita rakyat daripada mulut datuknya. Hingga akhirnya, apabila cuti persekolahan tamat, rasa sedih menguasai dirinya untuk meninggalkan segala kenangan di kampung datuknya.

RM15.00

内容简介

Kling-kling, loceng berbunyi. Kling kling. Aqsa datang hendak mandi pagi. Aqsa, si kambing kecil yang nakal dan lucu. Dia suka mandi air hujan dan gemar mendengar cerita. Dia bukannya kambing yang takutkan air. Dia juga sangat sayang kepada Datuk Sharif dan Mak Dibah. Sesudah dewasa, Aqsa ingin mengembara menuntut ilmu,tetapi ke mana haluannya? Apakah Aqsa akan pulang mengubah Kampung Air Sungai Tawar selepas berjaya kelak? Dalam Siri Sahabat Siti Kecil ini, Siti Zainon Ismail melakar cerita bintang yang dekat di hatinya. Pengolahan cerita dan lukisan menampilkan nurani alamnya yang sensitif lagi mendalam. Pelukis dan penyair wanita Malaysia ini bercerita dengan bahasa yang berseni dalam bentuk dwitulisan - Rumi dan Jawi

RM18.00

内容提要

Hai, Kawan-Kawan! Saya Kapten Kidd, dan saya sedang mengembara di lautan luas. Saya sentiasa tertanya-tanya mengapa bot saya terapung, sedangkan harta karun saya tenggelam. Jom sertai anak kapal saya untuk mengetahui segala-galanya tentang tenggelam dan terapung!

RM15.00

内容简介

Angsa Istana, bintang yang bertuah dan disayangi oleh Tuan Puteri. Pada waktu siang menemani Tuan Puteri bermain-main di taman istana dan malamnya tidur di sangkar hiasan mahkota. Si Jambul Desa, itik kampung menjenguk di jendela sambil bernyanyi. Tiadakah sudi Angsa Istana bermain sekali?

Bolehkah Angsa Istana yang cantik dan disayangi Tuan Puteri itu turut bermain dengan Si Jambul Desa? Bukankah selalunya penghuni istana tidak gemar bercampur dengan penghuni desa?

Dalam Siri Sahabat Siti Kecil ini, Siti Zainon Ismail melakar cerita bintang yang dekat di hatinya. Pengolahan cerita dan lukisan menampilkan nurani alamnya yang sensitif lagi mendalam. Pelukis dan penyair wanita Malaysia ini bercerita dengan bahasa yang berseni dalam bentuk dwitulisan- Rumi dan Jawi.

RM15.00

内容提要

Setiap hari Adam melihat banyak benda yang boleh bergerak. Apa benda yang dilihatnya?

RM20.00

内容提要

Terdapat seekor arnab buta tinggal di hutan bersama-sama keluarganya. Namun, kecacatannya tidak menghalangnya sifat ingin tahunya terhadap alam sekelining. Setiap hari pasti ada ilmu baru yang dipelajarinya. Yang kita pijak ini bumi, Yang kita junjung langit tinggi, Yang panas itu matahari, Yang sejuk ini embun pagi, Yang disayang ibu bapa kami. Ikuti pengembaraan arnab buta dalam meneruskan kehidupan sehariannya.

RM25.00

内容提要

Alia ada baju baru. Dia mahu lebih banyak baju. Dia mahu sehelai baju ajaib yang boleh bertukar coraknya. Apa yang terjadi pada Alia apabila bajunya bertukar?

RM20.00

内容提要

Lagu Bangau, oh Bangau merupakan salah satu lagu kanak-kanak yang tidak ketinggalan zaman. Buku ini diilustrasi dengan lukisan yang pasti menarik kanak-kanak. Semoga lagu ini terus dinikmati dan disukai oleh kanak-kanak.

RM24.50

We extend our warmest appreciation to the two Orang Asli storytellers who told us the stories of Bah Luj, otherwise known as Mamak Bongsu, the hero in this folktales siri. Bah Kang s/o (son of) Bah Mat is a talented Semai storyteller in his late 70s.

He told stories of Bah Luj with a cheeky sense of humour and passion. Bah Kang is a tok halaq or traditional shaman and helaer form Kampung Bukit Terang, a village located in Kampar town, in the state of Perak. Besides this, Bah Kang also has a talent for storytelling. Our second storyteller was Harun Bin Itam, a Temuan from Kampung Serigala.

The Temuans refer to the same superhero, Bah Luj, as Mamak Bongsu. Harun knew many stories about Mamak Bongsu and was happy to share some with us. His stories of Mamak Bongsu were colourful and diverse.

RM35.00
RM35.00

We extend our warmest appreciation to the two Orang Asli storytellers who told us the stories of Bah Luj, otherwise known as Mamak Bongsu, the hero in this folktales siri.

Bah Kang s/o (son of) Bah Mat is a talented Semai storyteller in his late 70s. He told stories of Bah Luj with a cheeky sense of humour and passion. Bah Kang is a tok halaq or traditional shaman and helaer form Kampung Bukit Terang, a village located in Kampar town, in the state of Perak.

Besides this, Bah Kang also has a talent for storytelling. Our second storyteller was Harun Bin Itam, a Temuan from Kampung Serigala. The Temuans refer to the same superhero, Bah Luj, as Mamak Bongsu. Harun knew many stories about Mamak Bongsu and was happy to share some with us. His stories of Mamak Bongsu were colourful and diverse.

RM35.00
RM35.00

We extend our warmest appreciation to the two Orang Asli storytellers who told us the stories of Bah Luj, otherwise known as Mamak Bongsu, the hero in this folktales siri. Bah Kang s/o (son of) Bah Mat is a talented Semai storyteller in his late 70s.

He told stories of Bah Luj with a cheeky sense of humour and passion. Bah Kang is a tok halaq or traditional shaman and helaer form Kampung Bukit Terang, a village located in Kampar town, in the state of Perak.

Besides this, Bah Kang also has a talent for storytelling. Our second storyteller was Harun Bin Itam, a Temuan from Kampung Serigala. The Temuans refer to the same superhero, Bah Luj, as Mamak Bongsu. Harun knew many stories about Mamak Bongsu and was happy to share some with us. His stories of Mamak Bongsu were colourful and diverse.

RM35.00
RM35.00

Kami merakamkan penghargaan untuk dua tukang cerita Orang Asli yang memberitahu kami cerita-cerita Bah Luj, atau dikenali sebagai Mamak Bongsu, wira dalam cerita rakyat siri ini. Bah Kang s/o (anak) Bah Mat adalah seorang pencerita Semai berbakat yang mana berada dalam umur lewat 70.

Dia bercerita tentang Bah Luj dengan rasa nakal lucu dan semangat. Bah Kang adalah Halaq tok atau bomoh tradisional dan pengubat dari Kampung Bukit Terang, sebuah kampung yang terletak di bandar Kampar, di negeri Perak.

 Di samping itu, Bah Kang juga mempunyai bakat untuk bercerita. Pencerita kedua kami adalah Harun Bin Itam, seorang Temuan dari Kampung Serigala. Temuan merujuk kepada superhero yang sama seperti Bah Luj atau Mamak Bongsu. Harun tahu banyak cerita mengenai Mamak Bongsu dan gembira untuk berkongsi beberapa dengan kami. Cerita-cerita beliau daripada Mamak Bongsu adalah berwarna-warni dan pelbagai.

RM35.00
RM35.00

内容简介

Apabila musim bertelur tiba, Cik Bunga akan pulang ke pantai Rantau Abang yang pasirnya putih dan hangat. Selepas bertelur, Cik Bunga menimbuskan pasir untuk melindungi telurnya.Sebelum kembali bermain gelombang di laut biru, Cik Bunga berpesan, “ya anak, sehingga tiba waktu, meloncatlah ke air mengejar ibu”. Kembali bermain gelombang. Tetapi telur Cik Bunga diintai Pak Pengintip yang tahu musim penyu bertelur. Apakah telur-telur kesayangan Cik Bunga akan selamat daripada tangan Pak Pengintip ini? Dalam Siri Sahabat Siti Kecil ini, Siti Zainon Ismail melakar cerita bintang yang dekat di hatinya. Pengolahan cerita dan lukisan menampilkan nurani alamnya yang sensitif lagi mendalam. Pelukis dan penyair wanita Malaysia ini bercerita dengan bahasa yang berseni dalam bentuk dwitulisan - Rumi dan Jawi.

RM18.00

内容提要

Adik sering meminta bantuan kakaknya. Dia tidak mahu buat sendiri. Kakaknya mahu mengajar adik berdikari. Adakah adik akan berubah?

RM20.00

内容提要

Si Kucing tersesat. Dia mencari ibunya sebelum hari menjadi gelap. Sepanjang perjalanan, kucing menemui pelbagai jenis haiwan. Dapatkah kuing berjumpa ibunya semula? Di Mana Ibu Saya adalah salah satu daripada enam buah buku bergambar kanak-kanak yang menarik oleh Nani Menon, diilustrasi oleh Emila Yusof. Buku ini dibuat dari kertas tebal dan saiznya juga lebih besar supaya sesuai untuk kanak-kanak kecil membaca sendiri atau bersama ibu-bapa.

RM20.00

内容提要

Di Sini Kami Bermula ialah himpunan 32 buah cerpen yang dihasilkan oleh 29 orang murid terpilih. Cerpen-cerpen yang dihasilkan mengangkat pelbagai isu semasa secara kritis dan berani, sama seperti yang dilakukan oleh Pendeta Za’ba. Pelbagai isu yang disinggung mereka – agama, bahasa, ekonomi, budaya, pendidikan, akhlak dan lain-lain – yang ditulis dari perspektif murid. Pandangan dan pemikiran mereka yang kritis dan kreatif itu menampakkan kepekaan dan keprihatinan mereka terhadap isu-isu semasa dan semua ini wajar diselami dan dihadamkan.

RM35.00

内容提要

Reginald dan Gertrude ialah dua gergasi yang bersahabat baik. Namun begitu, mereka sering mempunyai pendapat yang berbeza. Bagi Reginald, dia dan Gertrude langsung tiada persamaan. Gertrude pula tahu bahawa sebagai benda hidup, dia dan Reginald mempunyai banyak persamaan. Getrude juga tahu perbezaan antara benda hidup dengan bukan hidup. Adakah Gertrude berjaya meyakinkan Reginald bahawa benda hidup mempunyai banyak persamaan, sama seperti mereka berdua?

RM15.00

内容提要

Syahmi dan Nurin akan mendapat adik baru tidak lama lagi. Mereka ingin membeli hadiah untuk emak. Ayah membawa mereka ke kedai yang menjual bantal. Apakah bantal yang paling bagus? Pekedai memberitahu mereka bantal yang paling bagus diisi dengan kapok atau kekabu. Lalu dia membawa mereka ke belakang kedai di mana ada beberapa batang pokok kekabu. Pekedai juga menerangkan proses mengeluarkan kekabu dari buah kekabu sehingga akhirnya dijadikan bantal.

RM24.90

内容提要

Danial takut akan gelap. Dia takut hantu. Hantu ada di mana-mana sahaja. Tetapi ibu Danial beritahu yang hantu tidak wujud. Jadi apa yang ada?

RM20.00